Aansprakelijkheid bij lichamelijke tekortkoming

Verhoogde aansprakelijkheid bij lichamelijke tekortkoming

Zin in een feestje maar nog herstellende van een operatie? Opgepast! Mensen die slecht ter been zijn leveren een verhoogd risico op aansprakelijkheid op, bevestigde de rechtbank.

Letselschade na een feestje?

Wij maken er werk van. De schadevergoeding waar u recht op hebt.

Contact

Voor zijn zestigste verjaardag organiseert meneer X samen met zijn echtgenoot een feestje in huiselijke sfeer. Het is een mooie zonnige dag in september en de gasten drinken een borrel in de tuin. Een van de genodigden, die herstellende was van een achillespeesblessure, komt ook even langs. Terwijl hij van de bijkeuken naar de garage loopt struikelt hij over een afstapje waardoor hij tegen de vrouw des huizes aan valt. Zij breekt hierdoor haar heup en zij heeft zelfs een kunstheup nodig.

De vrouw des huizes stelt de bezoeker aansprakelijk voor de schade die zij door de val heeft geleden. De bezoeker zou zijn gestruikeld omdat hij slecht ter been was omdat hij nog herstellende was door de operatie. Deze lichamelijke tekortkoming kan de aansprakelijkheid niet beletten. Sterker nog, de rechtbank oordeelt dat het lichamelijk letsel juist de onrechtmatigheid met zich meebrengt waardoor de man aansprakelijk wordt.

Is dit nieuw? Nee. Er zijn al eerdere uitspraken geweest van onder meer het Gerechtshof en de Hoge Raad waarin mensen door een lichamelijke tekortkoming (gebroken voet of een onwillekeurige reflex-beweging tijdens het bewusteloos raken) aansprakelijk werden voor de schade die daardoor werd veroorzaakt.

Wel even opletten dus als u een lichamelijke tekortkoming heeft. Het zou zo maar eens tegen u gebruikt kunnen worden.

Bron: ECLI:NL:RBNNE:2017:240