Kosten

Hulp van een advocaat is meestal kosteloos. De aansprakelijke partij is namelijk wettelijk verplicht om de redelijke advocaatkosten te voldoen als de aansprakelijkheid vast staat.

Hulp nodig?

Wilt u ook weten of u recht heeft op kosteloze bijstand? Neem contact op.

Contact

Aansprakelijke partij betaalt advocaatkosten

Schadevergoeding

Slachtoffers denken vaak dat het inschakelen van een advocaat veel geld kost. Dat is in de meeste gevallen niet zo. De aansprakelijke partij is wettelijk verplicht om de kosten van rechtsbijstand te vergoeden. Dit staat in artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek. Het gaat hier overigens niet alleen om de advocaatkosten, maar ook om andere kosten die noodzakelijk zijn, zoals de kosten voor het aanvragen van een medisch advies of medische informatie. Als de wederpartij de aansprakelijkheid heeft erkend dan zal deze dus ook de kosten vergoeden. Het maakt daarbij niet uit of u zich laat bijstaan door een advocaat of een jurist.

No cure no pay

Het behandelen van zaken op basis van ‘no-cure no-pay’ is in principe voor advocaten verboden. Onder bijzondere omstandigheden is dit tot januari 2019 wel mogelijk.

Rechtsbijstandsverzekering

Als de aansprakelijkheid nog niet erkend is of daar nog twijfels over bestaan dan zijn er ook mogelijkheden om de kosten voor rechtsbijstand vergoed te krijgen. Bijvoorbeeld als u een rechtsbijstandsverzekering heeft. De rechtsbijstandsverzekering is in de meeste gevallen verplicht om de advocaatkosten bij een gerechtelijke procedure te vergoeden. Omdat in Nederland het recht op vrije advocaatkeuze bestaat, kunt u zelf kiezen welke advocaat u hierbij helpt.

Let op: niet alle rechtsbijstandsverzekeraars geven u deze optie. Soms vertellen ze u dat zij alleen de kosten vergoeden van een advocaat die bij hen is aangesloten. In de meeste gevallen is dat onjuist. Wilt u weten of uw rechtsbijstandsverzekering de advocaatkosten moet vergoeden? Vraag het ons!

Pro-deo

In bepaalde gevallen heeft u recht op vergoeding van de advocaatkosten door de overheid. Dit heet een ‘toevoeging’ of ‘pro-deo’ advocaat voor letselschade. Het grootste gedeelte van de kosten wordt dan vergoed door de overheid. U betaalt wel altijd een ‘lage’ eigen bijdrage. Uw advocaat kan voor u uitzoeken of u hiervoor in aanmerking komt en zo nodig de toevoeging voor u aanvragen. Wilt u weten of u voor een pro-deo advocaat letsel in aanmerking komt? Neem contact op.

Overige verzekeringen

Als u een beroep doet op uw eigen verzekering, bijvoorbeeld een schadeverzekeringinzittenden of opzittendenverzekering dan is de verzekeringsmaatschappij ook gehouden om de redelijke advocaatkosten te vergoeden. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. Wilt u vrijblijvend informeren of in uw geval de kosten zullen worden vergoed? Neem dan contact op.